سلام و عرض ادب
یکی دو نکته و ایده:
کتابخانه ها سخت افزارهای تحقیق اند. ما تا وقتی روی نرم افزار تحقیق یعنی آن ذهنهایی که باید از این سخت افزار استفاده کنند کار نکنیم، نتیجه چندانی نمی گیریم. مثلا دارم به این فکر می کنم که در این اصفهان واقعا چند نفر میدانند علت ایجاد بخش مراجع در کتابخانه مرکزی چیست؟ اصلا چرا این کتابها را در کنار بقیه نگذاشته اند؟ و اصلا این کتابها در کدام مرحله و به چه بهانه ای به کار محقق می آیند؟ یا اصلا این کتابها چه کسانی را و در چه سن و شرایط و موضوع و مسئله ای راهگشا خواهند بود؟.
دو تا ایده دارم:
- یکی اینکه بیایید روی این نرم افزار کار کنیم کتابی که پیوست کردهام یک کتاب مقدماتی و راهنمای استفاده از کتابخانه است که دقیقا سیستم عصبی طراحی کتابخانه و منطق گسترش آن را به ما یاد میدهد. پیشنهاد می کنم آن را به یک طرح پژوهشی برای ترجمه؛ و ترجمه را به یک طرح آموزشی تبدیل کنید. ساختار کتاب ویژه همین کار است. تفصیلش را باید حضوری عرض کنم. حتی مطالعه فهرست آن نیز بسیار ایده آفرین است. در گام بعد - یا شاید موازی با همین گام- پیشنهاد می کنم تیمی را مسئول بازتعریف فضایی و مکانی کتابخانه مرکزی بر اساس اینگونه استانداردای علمی کنید. این امر برای ایده دوم ضروری است.
- دوم: همایش های شهری چگونه کتاب بخوریم؟! چگونه مطالعه متمرکزی داشته باشیم؟ چگونه یادداشت برداریم؟ چگونه خلاصه برداری کنیم؟ چگونه استناد کنیم؟ چگونه مقالات مورد نیاز خود را بیابیم؟ .... حتی، چگونه از کتابخانه مرکزی استفاده کنیم؟ .... را در کتابخانه مرکزی برگزار کنید. که همراه با آموزش، بازدید داشته باشیم و البته بازدیدهای خلاق و جذاب. اما همه اینها یک شرط دارد: اینکه خود کتابخانه مرکزی بصورت علمی و خلاقی طراحی شده باشد.
درود
27/4/94